Hur fungerar bygglovsprocessen?

 
AdobeStock_51367835.jpg
 

Bygglovsprocessen kan upplevas som lång, komplicerad och svår. Det är här vi kommer in i bilden, med ett effektivt arbetssätt, gedigen kompetens och god erfarenhet.

Längden i form av tid kan vara svår att skynda på i de delar av processen som tillhör “handläggningstid”. Det är här respektive kommun granskar och prövar projektet.

Trots att man givetvis vill skynda på sitt projekt så mycket som möjligt så är stress ingenting som vi förespråkar, främst inte i en designprocess, däremot så vet vi precis hur man tar till vara på den angivna tiden för att effektivisera och forcera ett projekt i dialog med våra kunder.

Sanningen är dock den, beroende på projekt, att bygglovsprocessen sällan är smärtfri. Kommuner skärper och ändrar sina krav successivt vilket resulterar i att man ständigt måste hålla sig uppdaterad. Men det är just den här processen som vi är bäst på. Genom att använda vår kompetens och erfarenhet är vi övertygade om att vi kan erbjuda våra tjänster oavsett vart ni befinner er i processen.

Nedan så finner ni en beskrivning av bygg och bygglovsprocessen. Ernst & Borg Arkitektur AB´s närvaro i dessa steg varierar men för att ge er en helhetsbild så beskriver vi den för att ge våra kunder förberedande information.

 

1: En ide

Våra kunder varierar från de som har en glasklar bild av vad som skall byggas och de som endast har konstaterat att de behöver bygga. Oavsett vilken typ av kund NI är så ser vi möjligheter där andra ser hinder. Att utveckla och förädla idéer är en av kontorets starkare sidor.


2: Ta fram handlingar

För att idéer och tankar ska omvandlas till skisser eller till och med 3D-visualiseringar så behövs underlag. Vi eller ni kollar med respektive kommun för att se vad som finns i arkiven. Saknas underlag så tar vi givetvis fram nya genom att göra en uppmätning av fastigheten.


3: Digitalisera

Oavsett om det finns digitala ritningar eller gamla pappersritningar på fastigheten så måste vi “digitalisera” dem. Det betyder att vi ritar av dem och ser till att alla måtten överensstämmer med verkligheten för att skapa en så bra grund som möjligt. Detta underlag används sedan som grund för att föra in och prova de idéer och sedemera skisser som tagits fram. Här undersöker vi även de detaljplanebestämmelser som råder på platsen för att säkerställa att projektet är genomförbart.

Boka ett möte,

Vi vet att de är mycket att hålla koll på.

4: Skapa bygglovshandlingar

När idéer och skisser är fastslagna och våra kunder rent mentalt börjar möblera eller till och med flytta in så börjar vårt mest tidskrävande arbete – att skapa bygglovshandlingar.

I denna fas så använder vi vår erfarenhet och kompetens för att skapa ett underlag som följer de lagar, krav och byggnormer som råder och är enliga med svensk standard.


5: Bygglovsansökan

När alla handlingar och ritningar är klara så sammanställer vi dessa enligt fackmannamässig manér. Det är nu dags att överlämna dem till kommunen och handläggningstiden kan börja. Detta är något vi rekommenderar kunden att göra själva då de är den skrivna byggherren.

 


6: Ankomstbrev

När kommunen tar emot er bygglovshandling skall de meddela byggherren om att de mottagits och att handläggningstiden förväntas vara X lång. Tiden X varierar beroende på hur mycket respektive kommun har att göra. Våra kunder drar här stor nytta av vår tjänst då risken för komplettering minskar trots att den ofta är ofrånkomlig vid större projekt.

 


7: Fullständig ansökan

En handläggare går i detta steg igenom handlingarna för att se till att allting har kommit med och att inget saknas. Här kontrolleras så att ritningarna är fackmannamässigt utförda, att projektet upprätthåller svensk standard m.m. Om något mot förmodan skulle saknas informeras den sökande och blir ombedd om att komplettera handlingarna.

 

  • Remisser och grannehöran

I detta stadie så kontaktar även byggnadsnämnden eventuella sakägare som påverkas av bygglovet, det kan vara t ex direkt intilliggande grannar. Vissa åtgärder kräver ett godkännande av kringliggande sakägare ifall där t ex höjden på den tänkta muren direkt påverkar grannen.

  • Tidsram för bygglovsbeslut

I regel så skall man få sitt bygglovsbeslut senast 10 veckor efter att ansökan blev komplett. Skulle byggnadsnämnden behöva mer tid för att utreda ärendet kan det ta längre tid men inte mer än 20 veckor.

Här hjälper det att vara ute i god tid med sina handlingar och på så sätt heller inte påverka projektets framfart. Vi efterfrågar alltid någon form av tidsplan av våra kunder för att alltid leverera i god tid eller inom utsatt överenskommelse.

Offentliga handlingar

I en bygglovs process är det många papper att hålla koll på, därför erbjuder vi att ta hand om allt pappersarbete åt er.

8: Beslut om bygglov

Förutsatt att åtgärden och underlaget uppfyller alla krav så ges beslut om bygglov. Innan bygglovet träder laga kraft så har grannar och andra saksökande 3-4 veckor på sig att överklaga. Skulle ingen överklaga så vinner bygglovet laga kraft och beslutet kan ej överklagas.

Skulle byggnadsnämnden avslå er ansökan så kan ni överklaga avslaget hos länsstyrelsen. Här finns möjlighet att ändra kommunens beslut om avslag.


9: Hur länge gäller mitt bygglov?

Ett bygglov upphör att gälla om ni ej påbörjat byggnadsarbetet inom 2 år. Alternativt om ni ej avslutat byggnadsarbetet inom 5 år. Detta räknas från den dag då bygglovet beviljats.Ett bygglov upphör att gälla om ni ej påbörjat byggnadsarbetet inom 2 år. Alternativt om ni ej avslutat byggnadsarbetet inom 5 år. Detta räknas från den dag då bygglovet beviljats.


10: Beviljat bygglov ej lika med starbesked.

Ett bygglov kan vara godkänt utan att man får påbörja byggnation. För att kunna påbörja arbetet så krävs också ett startbesked från byggnadsnämnden.

OBS! Det räcker alltså inte med “bara” ett beviljat bygglov.


11: Tekniskt samråd

När byggnadsnämnden beviljat ert bygglov så håller kommunen ofta ett tekniskt samråd. Detta görs för att planera och organisera projektet som bygglovet innefattar. Det är dock inte alltid ett tekniskt samråd är nödvändigt utan görs om:

Åtgärden kräver en kontrollansvarig (KA)

Det skulle anses extra nödvändigt av olika anledningar

Ni som byggherre begär det

Behövs inget tekniskt samråd så skall byggnadsnämnden överlämna ett startbesked redan när bygglovet godkänns eller så snart som möjligt därefter

Oavsätt vart ni är

Både i byggprocess och vårt land, hjälper vi er med ert projekt.

12: Startbesked

Vikten av startbeskedet är stor. Skulle de åtgärder som bygglovet innefattar påbörjas utan ett sådant kan detta innebära en byggsanktionsavgift, ett vite som kan variera till kostnad.

För att få ett startbesked så skall ni visa för byggnadsnämnden att åtgärder som diskuterats under ett eventuellt tekniskt samråd kan antas och därmed uppfylla de krav som finns i plan- och bygglagen. Här fastställer även byggnadsnämnden en kontrollplan.


13: Arbestsplatsbesök

Vid större byggen så kan kommunen eller en KA vilja besöka arbetsplatsen minst en gång under tiden projektet utförs. Detta för att kontrollera att allt går rätt till. Byggnadsnämnden eller motsvarande för här ett protokoll över besöket.


14: Slutsamråd

Ifall ett tekniskt samråd hållits under processen så kommer även ett slutsamråd att vara nödvändigt. Det kan förekomma att slutsamrådet uteblir även om tekniskt samråd förts. Dock endast om det anses uppenbart.

Slutsamrådet hålls ofta på den plats åtgärden för bygglovet utförts. Då går man igenom att kontrollplanen har följts och byggnadsnämnden bedömer om de kommer att kunna utfärda ett slutbesked.


17: Slutbesked

När samtliga krav är uppfyllda och byggnadsnämnden ej finner någon anledning till att ingripa så kan ett slutbesked utfärdas. Ni får ej börja använda det ni byggt förrens ett slutbesked utfärdats.

Vid vissa tillfällen så kan byggnadsnämnden utfärda ett slutbesked trots mindre brister. Dessa noteras och omprövas senare. Skulle det finnas en större brist så kan byggnadsnämnden utfärda ett tillfälligt slutbesked (interimistiskt slutbesked), detta gäller fram tills att bristen är åtgärdad eller kontroll är gjord.

Skulle det visa sig att det ni byggt har för stora brister så kan byggnadsnämnden ta beslut om att neka ett startbesked.